maandag 11 november 2013

De arbeidsmarkt: vijf trends in flexibilisering

Het is er de tijd van het jaar voor: de lijstjes worden weer gemaakt, de prioriteiten vastgelegd. Voor HR zijn de aandachtspunten bekend, opleiding & ontwikkeling staat met stip op 1, duurzaam personeelsbeleid is een goede tweede en flexibilisering is een ontwikkeling die zich onverminderd zal doorzetten.









Wat zijn nu de belangrijkste trends binnen de flexmarkt?

  1. De flexibele schil van organisaties groeit, soms tegen de wens van de politiek in, zoveel is duidelijk. Bedrijven vergroten hun flexibele schil om goed in te kunnen spelen op aantrekkende of afnemende vraag. Alleen door innovatie, óók van arbeidsverhoudingen, kunnen organisaties overleven. De overheid gaat de komende jaren 3500 laagbetaalde flexwerkers juist een vaste baan aanbieden. Daarmee wordt een signaal afgegeven: ongeschoolde werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt moeten zo perspectief en meer zekerheid krijgen.
  2. Er ontstaan steeds vaker eigen interimpools, kijk naar de RABO of naar de Amsterdamse RAI. Werkgevers hebben zo altijd 'eigen' ingewerkte professionals tot hun beschikking. Die specialisten moeten wel bereid zijn projectmatig te werken en in alle opzichten flexibel zijn.
  3. Het aandeel zzp'ers blijft groeien, niet alleen om negatieve redenen zoals ontslag. Meer uitdaging en flexibele werktijden zijn blijkbaar aantrekkelijk.
  4. De toenemende individualisering zorgt ook voor minder regeltjes, hoe platter de organisatie hoe beter. Er ontstaat meer ruimte voor zelfsturing.
  5. Meer inhuur van tijdelijke experts op projectbasis. Deze specialisten werken aanvullend en versterkend op de eigen inhouse expertise.
De individualisering en de kenniseconomie laten hun invloed gelden, natuurlijk ook op de arbeidsmarkt. Goed opdrachtgeverschap en meer autonomie voor werknemers horen daarbij. In het algemeen kun je concluderen dat flexibel werk vaster van karakter zal worden en vast werk minder zeker zal zijn.