Dit boekje gaat over flexibiliteit. Over buigzaamheid, soepelheid, het vermogen zich aan te passen. Flexibiliteit van ondernemingen, die hun strategie doorlopend afstemmen op de uitdagingen en kansen die hen worden geboden. Flexibiliteit van het individu, dat zijn eigen leven wil vormgeven aan de hand van zelf verworven inzichten. Zich wil binden, zonder gebonden te zijn. Dit boekje gaat over de plooibaarheid en souplesse die nodig zijn om dit te verwezenlijken.
Succesvolle ondernemingen spelen in op veranderende omstandigheden. Ze anticiperen op schommelingen in het economisch tij, op een veranderende vraag, of op verschuivingen op de arbeidsmarkt. Ze richten hun productieprocessen, hun schaalgrootte en hun werkrelaties zodanig in, dat iedere verandering wordt omgebogen in een kans of een voordeel. Zo overleven ze en blijven ze succesvol.
Organisaties zetten flexibilisering steeds méér en vaker in als strategisch instrument om knelpunten op te lossen, kosten te beheersen en ontwikkelingen voor te blijven. Voor veel werknemers betekent dit een ‘lossere’ verhouding met het werk, met nieuwe spelregels. Uitzendkrachten, ZZP’ers en payrollers zijn een niet meer weg te denken, snel groeiend en vitaal onderdeel van het arbeidspotentieel.
Flexibele verhoudingen krijgen een permanenter karakter, terwijl vaste contracten steeds vaker worden omgezet in een flexibele relatie. Dit tot groot ongenoegen van de vakbonden, die de ‘vaste baan’ nog steeds hoog in het vaandel hebben staan. Maar het is onafwendbaar dat onder invloed van de schaarste op de arbeidsmarkt, die zich in sommige sectoren al begint af te tekenen, de component ‘arbeid’ anders wordt georganiseerd. Wie geen antwoord heeft op de nieuwe vragen die dit opwerpt, doet in de toekomst niet meer mee.
De werknemer is er klaar voor. Internet en sociale media bieden hem of haar de transparantie die nodig is om de eigen marktwaarde te bepalen. Jobboards en vacaturesites nemen steeds vaker taken over van de traditionele recruiter of het uitzendbureau. Deze veranderen mee en concentreren zich op hun kernactiviteiten: het vinden en selecteren van nieuwe professionals. Het Nieuwe Werken biedt een antwoord op de problemen rond mobiliteit. En, last but not least, zijn er specialisten, die op maat gemaakte diensten aanbieden, die naast zekerheid, ook een grote mate van vrijheid en onafhankelijkheid garanderen voor de werknemer 3.0.
Voor werving- en selectieorganisaties en uitzendbureaus wordt het tijd om de bakens te verzetten. Het monopolie van de kaartenbak verdwijnt. De nadruk komt steeds meer te liggen op het opbouwen van persoonlijke relaties en vertrouwen: boeien en binden. Om de dienstverlening onderscheidend te houden moet steeds vaker worden samengewerkt, bijvoorbeeld met inhouse recruiters en payrollorganisaties.
Organisaties gaan transparanter te werk. Innovatie is een voorwaarde om te kunnen overleven, met de blik nieuwsgierig op de horizon gericht. De menselijke factor wordt in deze diensteneconomie steeds belangrijker. Voor bedrijven is het zaak om de inhuur van personeel strak onder controle te krijgen, om zo recht te doen aan de eigen kernactiviteit, maar ook aan efficiëntie en maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Het flexibele werken kan beginnen. Maar eerst moet er nog heel wat buigzaamheid, souplesse en verandering plaatsvinden in de hoofden en harten van sommige ondernemers, werknemers en bestuurders. Dit boekje is een bescheiden poging daar een bijdrage aan te leveren.